4/5/16

Des d'on tornar a estimar- Joan Margarit


© Bocins Literaris
Títol: Des d’on tornar a estimar
Autor: Joan Margarit
Any publicació: 2015
Proa


Estimar és un lloc ens diu en Joan Margarit. Si pensem en les persones que estimem o hem estimat inevitablement les associem a un lloc físic. Aquest lloc indirectament l’hem acabat estimant com a tal, pel fet que allí hem estat feliços, que hem compartit moments únics amb les persones estimades. I què passa quan les persones ja no hi són? El lloc ens permet recordar-les i tornar-les a estimar a través seu. L’associació lloc-persona fa que se’ns projecti un mecanisme de record involuntari que reviu la nostra estimació.

Des de qualsevol d’aquests llocs estimats ens parla Margarit, dels llocs que li evoquen les seves filles mortes. Amb la seva veritat crua, amb la visió d’una persona que ha patit molt i ha acceptat la vida com se li presenta, aconsegueix la indiferència d’aquelles vivències que hom no pot controlar. La seva és una vellesa conscient i lúcida, d’haver trobat el camí.

Per a mi algun fragment em justifica per ell sol la compra de tot el llibre. Són bocins regal. Saviesa en càpsules. Veritats que potser encara no comprenem perquè ens falta vida, com si Margarit estigués un estadi més enllà, a un pas més de nosaltres. Potser la vida, més tard que no pas d’hora, s’explica a ella mateixa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada